Wykonanie


Wydaje się, że z
mąki żytniej, w dodatku razowej, może tylko być
chleb. Okazuje się jednak, że może wyjść wilgotne ciasto, smakujące trochę jak piernik albo inne ciasto korzenne. Bałam się nieco efektu, niepotrzebnie.Zatem jeśli szukacie przepisu na zdrowe ciasto, w dodatku łatwe, to wypróbujcie ten poniższy. Ciasto zawinięte w folię spożywczą, długo zachowuje świeżość. Porcja jest niewielka, co bardzo mi odpowiada. W sam raz na dwa weekendowe dni dla małej rodziny.Mam w domu miniaturową formę do babki z kominem o średnicy 16 cm, takiej użyłam do upieczenia ciasta. W oryginale nie ma lukru, ale ja trochę go dałam, z dobrym skutkiem.Źródło inspiracji - Mojewypieki.com za przepisem Dana Lepard a.Składniki:1 średniej wielkości
jabłko (125 - 150 g)1 łyżeczka mielonego
cynamonu50 g zmielonych
migdałów150 g
mąki żytniej razowej2 łyżeczki (10 ml)
proszku do pieczenia75 g
masła50 g golden
syrupu*/złocistego
syropu (lub
miodu)70 g brązowego lub
trzcinowego cukru**75 ml
mleka, w temperaturze pokojowej1
jajko, w temperaturze pokojowej
płatki migdałów, do oprószeniadodatkowo: nieco
masła do natłuszczenia i mąki/mielonych migdałów/bułki tartej do wysypania formyopcjonalnie
lukier: 1/4 szklanki
cukru pudru i łyżeczka
wody (mniej więcej, do uzyskania pożądanej gęstości)Wykonanie:
Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć
cynamonem i wymieszać.W naczyniu wymieszać zmielone
migdały,
mąkę, proszek. Odstawić.Do małego garnuszka włożyć
masło, golden
syrup lub
miód i
cukier brązowy/trzcinowy. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia
cukru. Przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać
mleko, wymieszać, dodać
jajko i roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Wsypać
jabłka i wymieszać.Miniaturową foremkę do babki z kominem o średnicy 16 cm lub mini keksówkę o wymiarach 20 x 8 cm wysmarować
masłem, wysypać
otrębami lub mielonymi
migdałami albo
bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać łyżką. Jeśli pieczemy w keksówce, na wierzch posypać
płatkami migdałów. Jeśli pieczemy w formie do babki,
migdały posypiemy na końcu, po upieczeniu i bezpośrednio po polukrowaniu.

Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zupełnie wystudzić przed krojeniem.Można polukrować.*bardzo źle brzmi mi "golden
syrup", jest to tak trudno występujący produkt w Polsce, że przyjęło się używanie i odmiana jego oryginalnej nazwy; przepraszam za tę koślawość
języka** w oryginale było 100 g, ale ciasto jest wystarczająco słodkie przy zmniejszonej ilości

Bądź towarzyski, podziel się!