Wykonanie


Klasyczny, pyszny sernik polski, o kremowej, zwartej konsystencji na kruchym spodzie. Z ziarenkami
wanilii i
rodzynkami. Może stać się Twoim ulubionym.Użyłam wilgotnego tłustego
twarogu (
śmietankowego) w kostce, rozcierałam w makutrze, ale można też go zemleć w maszynce. Do tego dodałam ziarenka z
trzech mięsistych i pachnących
lasek wanilii. Ciasto kruche można zrobić ze zwykłej
mąki pszennej bądź w połączeniu z krupczatką - tę ostatnią bardzo lubię wykorzystywać do ciasta kruchego - moim zdaniem efekt kruchości jest wówczas lepszy. Sernik upiekłam korzystając z przepisu Ani .Uwaga: wszystkie składniki na masę
serową muszą
mieć temperaturę pokojową. Sernik po upieczeniu i ostudzeniu powinien co najmniej 5 godzin zostać schłodzony w lodówce. Wtedy "dojrzewa", masa serowa się stabilizuje, a sernik jest lepszy niż niedługo po upieczeniu.Składniki:1 szklanka w tym przepisie = 250 mlCiasto kruche:5
żółtek3 szklanki
mąki pszennej (pół na pół: krupczatki i innej pszennej np. typ 500)250 g zimnego
masła3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka (5 ml)
proszku do pieczeniaMasa serowa:1,25 kg
sera białego tłustego w kostce4 łyżki grysiku (
kaszy manny)4
jajka - oddzielnie
żółtka i
białka1 1/4 szklanki
cukruwanilia (ja
daję 3
laski wanilii)50 g
rodzynek i pół łyżeczki
mąki ziemniaczanejSyrop cukrowy:opcjonalnie0,5 szklanki
cukru4-5 łyżek
wodyWykonanie:
Mąkę przesiać. Wszystkie składniki kruchego ciasta włożyć do malaksera i miksować (końcówka: noże) przez chwilę aż powstaną duże okruchy ciasta. Wysypać ciasto na stolnicę i kilkoma ruchami zagnieść. Jeśli ciasto potrzebuje jeszcze wilgoci, można dodać kilka łyżek lodowatej
wody.Ciasto podzielić na części w proporcjach 1/3 i 2/3. Uformować dwie kule, spłaszczyć, owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki, na około godzinę - albo na pół godziny do zamrażalnika.Jeżeli nie macie malaksera, to ciasto można przygotować „ręcznie” :).
Mąkę z
masłem posiekać razem na blacie. Gdy
mąka nieco połączy się z
masłem, dodać
cukier puder,
żółtka i
proszek do pieczenia. Chwilę jeszcze posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść.UWAGA:
białka, które pozostaną po zrobieniu ciasta kruchego, można zamrozić, albo wykorzystać np. do przygotowania
bezy.Masa serowa:[składniki muszą
mieć temperaturę pokojową]
Twaróg zemleć, zmiksować blenderem ręcznym albo utrzeć w makutrze. W malakserze utrzeć
żółtka z
cukrem. Gdy masa jest jasna i puszysta dodać
wanilię (miąższ z przekrojonej na pół
laski wanilii) i zmiksowany albo utarty w makutrze
twaróg. Miksować aż
twaróg połączy się z masą
żółtkową. Dodać grysik i wlać
białka (
białek NIE ubijamy!). Miksować przez chwilę, aż masa się połączy.
Żółtka z
cukrem można też utrzeć mikserem.
Rodzynki sparzyć. Odsączyć na sicie. Włożyć do miseczki i dokładnie wymieszać z 1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej (zapobiegnie to opadaniu na dno
rodzynek).Włączyć piekarnik - grzanie góra-dół, 190 st. C.Schłodzonym
ciastem (większą częścią) wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można je też rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm, ale to już wyższa szkoła jazdy... Ciasto się trudno wałkuje i przylepia się do wałka, ale gdy rozwałkujecie je
między dwoma kawałkami folii spożywczej pójdzie całkiem sprawnie i dodatkowo łatwo będzie je przenieść na blachę.Wylepić blachę
ciastem (z tego przepisu wychodzi duża blacha sernika), nakłuć ciasto widelcem i włożyć blachę do nagrzanego piekarnika na 15 minut.W czasie gdy ciasto się piecze, rozwałkować drugą część ciasta i wyciąć z niej jednakowej długości paseczki o szerokości 1 cm.Na podpieczone ciasto, od razu po wyjęciu z pieca, wylać masę
serową i na wierzchu ułożyć paseczki formując wzór kratki.Ciasto włożyć do piekarnika do pieca i piec około godziny w temp 180 stopni C.Gorący jeszcze wierzch sernika posmarować pędzelkiem maczanym w
syropie cukrowym. Przygotowuje się go bardzo prosto: 1/2 szklanki
cukru rozpuścić w małym rondelku z 4 -5 łyżkami
wody, gdy
syrop się zagotuje.
Syrop wsiąka w sernik nadając mu delikatnej
słodyczy, ale po zastygnięciu nie tworzy na serniku skorupki tak jak
lukier. Ilość
syropu cukrowego będzie wystarczająca do oblania dużej, prostokątnej blachy. Gdy wybieramy upieczenie wyższego sernika (i mniejszą blachę), może nam go trochę zostać.Sernik najlepszy jest na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce. Ten sernik nie wymaga zastosowania szczególnego procederu chłodzenia w otwartym piekarniku.



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb