ßßß Cookit - przepis na NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ (na bazie ciepłej wody gazowanej)

NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ (na bazie ciepłej wody gazowanej)

nazwa

Wykonanie

Witajcie :)
Jakiś czas temu moja Mama jadła domową pizzę u mojej Cioci. Ciasto było tak dobre, że Mama wzięła przepis i eksperymentowała w domu. Kiedy mój Brat powiedział, że pizza z przepisu Cioci wychodzi świetna, wiedziałam, że muszę ja zrobić.
Specyficznym składnikiem ciasta jest podgrzana woda gazowana.
Ciasto jest bardzo elastyczne, delikatne. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej i włożyć do lodówki (ciasto będzie odpoczywać).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
1 szklanka wody gazowanej
3 szklanki mąki
1/4 kostki świeżych drożdży (dałam 7 gramów suchych drożdży)
1 mniejsza łyżka cukru
łyżka soli
3 łyżki oliwy
Wykonanie:
1. Pokrusz drożdże.
2. Podgrzej wodę gazowaną (nie może być gorąca!) i przelej ją do miski z drożdżami i cukrem. Wymieszaj składniki do dobrego połączenia.
3. Dodaj mąkę, oliwę i sól do miski i wyrób ciasto - nie trzeba robić tego długo. W zasadzie tylko do dobrego połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i jedwabiste.
4. Naoliw delikatnie miskę i przełóż do niej uformowane w kulę ciasto. Miskę przykryj ściereczką Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na 4 części. Każdą z nich rozciągnij i uformuj na dowolny kształt i grubość. Posmaruj pizze swoim ulubionym sosem i wyłóż na nią swoje ulubione składniki.
6. Piecz w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Gotowa pizza będzie mieć złotawy spód.
Pizza na 1 zdjęciu została upieczona z bazyliowym pesto (przepis znajdziesz tutaj), gorgonzolą, parmezanem i mozzarellą.
Jeżeli chcesz przygotować klasyczną pizzę z sosem pomidorowym polecam przepis na sos pomidorowy wersja 1 lub sos pomidorowy wersja 2 . Pizza na zdjęciu powyżej została przygotowana na grubszym cieście, z pomidorami, szynką, czerwoną cebulą, oliwkami i mozzarellą. Serem nadziane zostały też boki ciasta.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2012/10/najlepsze-ciasto-na-pizze.html