Wykonanie

Witajcie :)Jakiś czas temu moja Mama jadła domową pizzę u mojej Cioci. Ciasto było tak dobre, że Mama wzięła przepis i eksperymentowała w domu. Kiedy mój Brat powiedział, że pizza z przepisu Cioci wychodzi świetna, wiedziałam, że muszę ja zrobić.Specyficznym składnikiem ciasta jest podgrzana
woda gazowana.Ciasto jest bardzo elastyczne, delikatne. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej i włożyć do lodówki (ciasto będzie odpoczywać).Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:1 szklanka
wody gazowanej3 szklanki
mąki1/4 kostki świeżych
drożdży (dałam 7 gramów suchych
drożdży)1 mniejsza łyżka
cukrułyżka
soli3 łyżki
oliwyWykonanie:1. Pokrusz
drożdże.2. Podgrzej
wodę gazowaną (nie może być gorąca!) i przelej ją do miski z
drożdżami i
cukrem. Wymieszaj składniki do dobrego połączenia.3. Dodaj
mąkę,
oliwę i
sól do miski i wyrób ciasto - nie trzeba robić tego długo. W zasadzie tylko do dobrego połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i jedwabiste.4. Naoliw delikatnie miskę i przełóż do niej uformowane w kulę ciasto. Miskę przykryj ściereczką Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na 4 części. Każdą z nich rozciągnij i uformuj na dowolny kształt i grubość. Posmaruj pizze swoim ulubionym sosem i wyłóż na nią swoje ulubione składniki.6. Piecz w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Gotowa pizza będzie
mieć złotawy spód.Pizza na 1 zdjęciu została upieczona z
bazyliowym pesto (przepis znajdziesz tutaj), gorgonzolą,
parmezanem i
mozzarellą.

Jeżeli chcesz przygotować klasyczną pizzę z
sosem pomidorowym polecam przepis na
sos pomidorowy wersja 1 lub
sos pomidorowy wersja 2 . Pizza na zdjęciu powyżej została przygotowana na grubszym cieście, z
pomidorami,
szynką,
czerwoną cebulą,
oliwkami i
mozzarellą.
Serem nadziane zostały też boki ciasta.Smacznego :)