Wykonanie
poniedziałek, 16 Grudzień 2013, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Orzechowe gwiazdkiPrzed świętami zaczyna się prawdziwe szaleństwo. Prawie codziennie piekę jakieś
ciasteczka: tradycyjne, długo dojrzewające pierniczki w rozmaitych kształtach, kruche, maślane, dekorowane
migdałem,
ciasteczka anyżowe,
cynamonowe… Szkoda tylko, że wszystkie tak szybko znikająDziś jedne z moich ulubionych świątecznych
ciasteczek – kruche gwiazdki pełne
orzechów. Z
rumowym lukrem na wierzchu. Polecam!Składniki:250g
mąki pszennej100g
cukru150g
masła lub
margaryny2
żółtka120g drobno zmielonych
orzechów włoskich1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonulukier:
cukier puderrumdodatkowo:posypka w kształcie gwiazdek lub innaW misce mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukrem,
cynamonem i
orzechami. Dodajemy pokrojoną na kawałki
margarynę i
żółtka. Szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze 1 łyżkę zimnej
wody. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.Stolicę oprószamy
mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4 milimetrów. Foremką wycinamy gwiazdki.
Ciasteczka układamy na przykrytej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 minut.Ucieramy
lukier z
cukru pudru i
rumu. Upieczone
ciasteczka smarujemy lukrem i posypujemy
cukrową posypką. Przechowujemy w puszce, wtedy na dłużej zachowają kruchość.