Wykonanie
Coraz częściej zaglądam do starego zeszytu i wyciągam przepisy, które były popularne dawno temu, w czasach, gdy wiele produktów obecnie dostępnych prawie w każdym sklepie, nie było wogóle. Takim
ciastem jest szybki, bardzo łatwy i przez wszystkich lubiany murzynek. Można go upiec bez dodatków, ja w przepisie miałam
rodzynki ale zamieniłam je na
żurawinę. Taka pijana
żurawina ciekawie zaostrza smak ciasta. Bardzo polecam spróbować.

Składniki:1,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
cukru (dałam szklankę)3 łyżki
kakaokostka
margarynyszklanka
suszonej żurawiny +
wódka2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajaŻurawinę wsypać do miski, zalać
wódką, powinna być całkowicie przykryta. Odstawić na kilka godzin lub na całą noc.
Margarynę,
cukier,
kakao podlać pięcioma łyżkami
wody i gotować 3 minuty. Po ostudzeniu dodać 4
żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę z
białek. Wlać ciasto do formy. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ja sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem lub polać polewą.Smacznego:)