Wykonanie
Normalnie, nie wierzę, ale w tak krótkim czasie
brukselka pojawia sie już kolejny raz na moim blogu. Jeszcze raz napiszę, że do niedawna wystrzegałam się jej jak tylko mogłam a od tego przepisu kupuję bardzo często. Każde kolejne danie było lepsze od poprzedniego a to dzisiejsze jest mega pyszne. Oczywiście, jest to sprawa indywidualna bo
brukselka pasuje i do
makaronu i do
ziemniaków więc sami oceńcie co wolicie. Jeszcze tylko wspomnę, że ja
makaron uwielbiam, za
ziemniakami nie przepadam a dzisiejsze danie smakowało mi wybitnie.
Składniki:kilka ugotowanych
ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)kilka
pieczarek1
cebula300 g
brukselkiolejsól,
pieprz, ulubione
zioła (u mnie
kminek)Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną
cebulę, podsmażyć. Dodać pokrojone
pieczarki i dusić, aż płyn wyparuje. Przyprawić
solą,
pieprzem ew.
kminkiem lub
majerankiem. Na drugiej patelni rozgrzać
olej, dodać obraną z wierzchnich listków i pokrojoną na połówki
brukselkę i smażyć. Podlać
wodą, przyprawić
solą i dusić do miękkosći.
Ziemniaki pokroić w plasterki lub cząstki i podsmażyć na rumiano. Dodać do nich usmażone
pieczarki oraz
brukselkę. Wszystko dokładnie wymieszać, ew. przyprawić jeszcze do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego:)