Wykonanie
To danie robiłam z myślą o tym ,jak fajnie by było
mieć taki kociołek,który można by było powiesić nad ogniskiem.Niestety nie posiadam takiego kociołka,ale za to mam woka żeliwnego,więc mogłam zrobić równie pyszne danie.Proporcje oczywiście wszystkich składników zależą od was,więc napiszę tylko co dodałam do tej potrawy......składniki:-
młode ziemniaki(najlepsze są małe i tej samej wielkości)-
młoda kapusta-
cebula-
pieczarki-chudy gotowany
boczek-
olej do smażenia-
pieprz ziołowy-
pieprz czarny-
kminek mielony-
sól prowansalska-
słodka papryka-
sos sojowy jasnysposób wykonania:Obrane i umyte
ziemniaki wrzucamy do gorącego żeliwnego garnka(woka, kto co ma) z
olejem.Mieszamy co jakiś czas,żeby
ziemniaki się nie przykleiły do dna naczynia.
Między czasie kroimy
pieczarki w połówki i plastry,
cebule i
kapustę w piórka,
boczek w większą kostkę.Przyprawiamy
ziemniaki wszystkimi
przyprawami,które wymieniłam.Dodajemy wszystkie pokrojone składniki i dokładnie mieszamy.Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250stopni.Pieczemy,aż
ziemniaki będą miękkie,co jakiś czas mieszając.Podajemy od razu.Smacznego