Wykonanie
Dynia jest wciąż niedocenianym warzywem w polskiej kuchni. Na blogach jest jej pełno ale wiele osób jeszcze jej nie próbowało i raczej kojarzy im się tylko z podobizną Skąpego
Jacka wycinaną przez dzieci na Halloween. Tymczasem
dynia jest nie tylko smaczna i zdrowa ale może być też świetnym barwnikiem bo czy jest lepszy sposób, żeby uzyskać tak piękny
słoneczny i radosny kolor? Naturalny sposób? Chyba nie.

Składniki na ciasto:50g świeżych
drożdży1 1/2 szklanki ciepłego
mleka1 szklanka
pure z dyni150 g niesolonego
masła o pokojowej temperaturze120 g
cukru1 łyżeczka
soli800 g
mąkiSkładniki na nadzienie:200-300g miękkiego
masła150 g
cukru4-6 łyżek
cynamonużurawinaRozpuścić
drożdże w
mleku z roztopionym
masłem, dodać
cukier,
sól,
pure z dyni i prawie całą
makę.Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.W międzyczasie wymieszać nadzienie. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty. Rozprowadzić nadzienie - posmarować każdy prostokąt
cynamonową masą i posypać
żurawiną. Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków. Odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 250 st.C. Piec około 10-15 min. Po wystygnięciu można polukrować.Smacznego:)