ßßß
300 g mąki200 g masła100 g cukru5 żółtek2 łyżki śmietanyszczypta soliMąkę zagnieść z masłem na kruszonkę, dodać cukier, sól oraz żółtka i śmietanę. Krótko wyrobić na gładko. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną blachę o wymiarach 20/32 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec ok. 15-20 min na lekko złoty kolor.Pozostałe składniki:śliwki renklody5 białek3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki soku z cytryny1 łyżka mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na wystudzonym podpieczonym cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, następnie wyłożyć bezę i dokładnie rozsmarować. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40-50 min.Smacznego:)