Jabłka o tej porze roku nie są najlepsze i właśnie żeby pozbyć się kilku sztuk które miałam w domu, zrobiłam tę tartę. Chyba pierwszy raz połączyłam je z rabarbarem ale okazało się, że te owoce świetnie do siebie pasują. Wierzch posypałam cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi. Najbardziej tarta smakowała mi na ciepło z bitą śmietaną.Składniki na ciasto:100 g masła200 g mąki2 żółtka4 łyżki cukru2 łyżki śmietanyMasło posiekać z mąka i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na wielkość tortownicy o rozm. 21 cm i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie (obciążone) ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec ok. 20 min.Składniki na nadzienie:400 g rabarbaru100 g brązowego cukru2-3 jabłka50 g posiekanych orzechówok. 50 g masłacynamonRabarbar pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, zasypać brązowym cukrem i dusić, aż stanie się miękki ale nie rozciapany. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, następnie ułożyć cząstki jabłek. Wierzch posypać cynamonem i orzechami a na tym ułożyć plasterki zimnego masła. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25-30 min, Podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.Smacznego:)