ßßß Cookit - przepis na Bułka drożdżowa z serem i jagodami

Bułka drożdżowa z serem i jagodami

nazwa

Wykonanie

Od dawna chciałam zrobić ciasto drożdżowe z serem i jakimiś owocami, a że jagód w tym roku miałam bardzo dużo więc postanowiłam je wykorzystać do tej bułki. Połączenie jak dla mnie bardzo dobre. Ciasto jest pulchne, mięciutkie i wspaniale pachnie jagodami, co wywołuje wspomnienie lata.
Składniki:
120 g masła
3/4 szklanka cukru
3 żółtka
1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1/4 łyżeczki soli
skórka z cytryny (2 łyżki)
3,5 szklanka mąki
300 g sera białego + cukier z wanilią do smaku
2 szklanki jagód
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać łyżkę mąki i cukru i dokładnie wymieszać. Zostawić na 30 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem następnie dodać zaczyn. Dodać żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i wymieszać. Na koniec dodać gorące rozpuszczone masło. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.
Ser zmielić dwa razy i dosłodzić do smaku według własnego gustu.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na duży placek. Posmarować je masa serową zostawiając 2 cm marginesu. Posypać jagodami i zwinąć jak roladę. Przełożyć do wysmarowanej formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 min..
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/04/Bulka-drozdzowa-z-serem-i-jagodami.html