Wykonanie
Od dawna chciałam zrobić
ciasto drożdżowe z
serem i jakimiś
owocami, a że
jagód w tym roku miałam bardzo dużo więc postanowiłam je wykorzystać do tej
bułki. Połączenie jak dla mnie bardzo dobre. Ciasto jest pulchne, mięciutkie i wspaniale pachnie
jagodami, co wywołuje wspomnienie lata.
Składniki:120 g
masła3/4 szklanka
cukru3
żółtka1/2 szklanki
mlekacukier waniliowy z prawdziwą
wanilią1/4 łyżeczki
soliskórka z cytryny (2 łyżki)3,5 szklanka
mąki300 g
sera białego +
cukier z
wanilią do smaku2 szklanki
jagódDrożdże rozpuścić w letnim
mleku. Po 3 min. dodać łyżkę
mąki i
cukru i dokładnie wymieszać. Zostawić na 30 minut. W dużej misce wymieszać
mąkę z
cukrem następnie dodać zaczyn. Dodać
żółtka,
mleko,
wanilię, skórkę,
sól i wymieszać. Na koniec dodać gorące rozpuszczone
masło. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.
Ser zmielić dwa
razy i dosłodzić do smaku według własnego gustu.Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na duży placek. Posmarować je masa
serową zostawiając 2 cm marginesu. Posypać
jagodami i zwinąć jak roladę. Przełożyć do wysmarowanej formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować
jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 min..Smacznego:)