ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki waniliowe

Jagodzianki waniliowe

nazwa

Wykonanie

Mój podwójny debiut – nigdy nie jadłam jagodzianek i nigdy ich nie piekłam. Wpadłam na ten przepis na forum Cincin.
Ciasto bardzo dobrze się formuje – a zapach podczas pieczenia! Niebiański! Nie umiałam się oprzeć i spróbowałam odrobinkę – pyszności! Ja upiekłam z borówkami amerykańskimi – pech chciał, że nie miałam pod ręką jagód.
Składniki :
zaczyn :
20 g drożdży
1/2 szklanki* mleka
1/2 szkl mąki
1/4 łyżeczki cukru
ciasto :
120 g masła o temp pokojowej
3/4 szkl cukru
3 żółtka
1/2 szkl mleka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
1/4 łyżeczki soli
skórka z cytryny (2 łyżki)
3,5 szkl mąki
nadzienie :
jagody (ok. 30 dag)
cukier do smaku (ok. 3/4 szkl – trzeba pamiętać, że jagody po upieczeniu są kwaśne, więc lepiej dać więcej cukru niż mniej)
cukier waniliowy
Wykonanie :
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.
W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.
Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia.
*szklanka o pojemności 200 ml
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1980