Wykonanie
Mój podwójny debiut – nigdy nie
jadłam jagodzianek i nigdy ich nie piekłam. Wpadłam na ten przepis na forum Cincin.Ciasto bardzo dobrze się formuje – a zapach podczas pieczenia! Niebiański! Nie umiałam się oprzeć i spróbowałam odrobinkę – pyszności! Ja upiekłam z
borówkami amerykańskimi – pech chciał, że nie miałam pod ręką
jagód.
Składniki :zaczyn :20 g
drożdży1/2 szklanki*
mleka1/2 szkl
mąki1/4 łyżeczki
cukruciasto :120 g
masła o temp pokojowej3/4 szkl
cukru3
żółtka1/2 szkl
mlekacukier waniliowy z prawdziwą
wanilią lub
olejek waniliowy1/4 łyżeczki
soliskórka z cytryny (2 łyżki)3,5 szkl
mąkinadzienie :
jagody (ok. 30 dag)
cukier do smaku (ok. 3/4 szkl – trzeba pamiętać, że
jagody po upieczeniu są kwaśne, więc lepiej dać więcej
cukru niż mniej)
cukier waniliowyWykonanie :
Drożdże rozpuścić w letnim
mleku. Po 3 min. dodać
mąkę i
cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.W dużej misce ubić
masło, dodać stopniowo
cukier, następnie zaczyn.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać:
żółtka,
mleko,
wanilię, skórkę,
sól i
mąkę.Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną
masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić
jagodami wymieszanymi z
cukrem i
cukrem waniliowym. Uformować bułeczkę, posmarować
jajkiem i posypać z wierzchu
cukrem.Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia.*szklanka o pojemności 200 ml