Wykonanie
Przez dwa dni mnie nie będzie, wyjeżdżam na chrzest mojej siostrzenicy Antosi, na Podlasie. Wyjazd ten może
mieć kulinarne odbicie na moim blogu po powrocie:)
Składniki na zaczyn:20 g
drożdży1/2 szklanki
mleka1/2 szkl
mąki1/4 łyżeczki
cukruSkładniki na ciasto:120 g
masła o temp pokojowej3/4 szkl
cukru3
żółtka1/2 szkl
mlekacukier waniliowy z prawdziwą
wanilią lub
olejek waniliowy1/4 łyżeczki
soliskórka z cytryny (2 łyżki)3,5 szkl
mąkiSkładniki na nadzienie:
jagody (ok. 30 dag)ok. 3/4 szklanki
cukru do smaku
cukier waniliowyDrożdże rozpuścić w letnim
mleku. Po 3 min. dodać
mąkę i
cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.W dużej misce ubić
masło, dodać stopniowo
cukier, następnie zaczyn.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać:
żółtka,
mleko,
wanilię, skórkę,
sól i
mąkę.Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną
masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić
jagodami wymieszanymi z
cukrem i
cukrem waniliowym. Uformować bułeczkę, posmarować
jajkiem i posypać z wierzchu
cukrem.Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia.Smacznego:)