Wykonanie
Ciąg dalszy opróżniania zamrażarki. Wczoraj jej zawartość została zmniejszona o woreczek
wiśni. Bazując na przepisie na jagodzianki zrobiłam pyszne,
waniliowe drożdżówki z
wiśniami i
ricottą w środku. Ciasto jest delikatne i puszyste a nadzienie to już musicie ocenić sami, w zależności od preferencji.
Składniki na zaczyn:20 g
drożdży1/2 szklanki
mleka1/2 szklanka
mąki1/4 łyżeczki
cukruSkładniki na ciasto:120 g
masła o temp pokojowej3/4 szklanka
cukru3
żółtka1/2 szklanka
mlekacukier waniliowy z prawdziwą
wanilią lub
olejek waniliowy1/4 łyżeczki
soliskórka z cytryny (2 łyżki)3,5 szklanka
mąkiSkładniki na nadzienie:
wiśnie (ok. 2 szklanek)ok. 3/4 szklanki
cukru do smaku150 g
sera ricottaekstrakt
waniliowy do smaku
Ser wymieszać dokładnie z ekstraktem
waniliowym i
cukrem.
Drożdże rozpuścić w letnim
mleku. Po 3 min. dodać
mąkę i
cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut. W dużej misce ubić
masło, dodać stopniowo
cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać:
żółtka,
mleko,
wanilię, skórkę,
sól i
mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną
masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, nakładać po łyżeczce masy serowej i 2-3 wydrylowane
wiśnie. Uformować bułeczkę, posmarować
jajkiem i posypać z wierzchu
cukrem.Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić drożdżówki do piekarnika i piec ok. 30 mSmacznego:)