ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki waniliowe z wiśniami i ricottą

Drożdżówki waniliowe z wiśniami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy opróżniania zamrażarki. Wczoraj jej zawartość została zmniejszona o woreczek wiśni. Bazując na przepisie na jagodzianki zrobiłam pyszne, waniliowe drożdżówki z wiśniami i ricottą w środku. Ciasto jest delikatne i puszyste a nadzienie to już musicie ocenić sami, w zależności od preferencji.
Składniki na zaczyn:
20 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanka mąki
1/4 łyżeczki cukru
Składniki na ciasto:
120 g masła o temp pokojowej
3/4 szklanka cukru
3 żółtka
1/2 szklanka mleka
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
1/4 łyżeczki soli
skórka z cytryny (2 łyżki)
3,5 szklanka mąki
Składniki na nadzienie:
wiśnie (ok. 2 szklanek)
ok. 3/4 szklanki cukru do smaku
150 g sera ricotta
ekstrakt waniliowy do smaku
Ser wymieszać dokładnie z ekstraktem waniliowym i cukrem.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut. W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.
Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, nakładać po łyżeczce masy serowej i 2-3 wydrylowane wiśnie. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić drożdżówki do piekarnika i piec ok. 30 m
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/01/Drozdzowki-waniliowe-z-wisniami-i-ricotta.html