Wykonanie
Te drożdżówki zdecydowanie kojarzą mi się z dziecięcymi latami szkolnymi i z drugim śniadaniem :)Są pyszne!
Składniki:30 dag
mąki2 dag
drożdży¾ szklanki
mleka4 dag
masła2
żółtka jaja¾ szklanki
cukru1
cukier waniliowy2
serki waniliowe po 90 gramkilka kropel
aromatu waniliowegoWykonanie:
Drożdże wymieszać w letnim
mleku, połączyć z resztą składników, dokładnie wyrobić ciasto ręką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z podrośniętego ciasta urywać porcje i na dłoni robić wgłębienia, nadziewać
serem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obrzeża posmarować rozmąconym
żółtkiem. Ponownie odłożyć na chwilę do podrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut.