Wykonanie
składniki na ciasto:0,5 kg
mąkipół kostki
drożdży0,5 kostki roztopionej ciepłej
margarynyszklanka
mleka4/5 szklanki
cukru (ciasto jest słodkie, czyli takie jak lubię, ale można dodać mniej
cukru)2
żółtkakilka kropel ekstraktu
waniliowego lub
aromatu waniliowegopuszka
brzoskwińkruszonka:trochę
masła,
cukru i
mąki :)przygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego
mleka,
drożdże, łyżkę
cukru i
mąki wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto, zamieszać łyżką a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki,pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie zagnieść,przełożyć do wysmarowanej
masłem blachy, pozostawić na 10 minut, w tym czasie zrobić kruszonkę:
masło,
cukier i
mąkę zagnieść,
brzoskwinie pokroić według upodobania, wyłożyć na ciasto, posypać kruszonką,piec 40 minut w 180-200 stopniach