Wykonanie
składniki na ciasto:0,5 kg
mąkipół kostki
drożdży0,5 kostki roztopionej ciepłej
margarynyszklanka
mleka4/5 szklanki
cukru (ciasto jest słodkie, czyli takie jak lubię, ale można dodać mniej
cukru)2
żółtkakilka kropel ekstraktu
waniliowego i
aromatu waniliowegopuszka
brzoskwińprzygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego
mleka,
drożdże, łyżkę
cukru i łyżkę
mąki wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto, zamieszać łyżką a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki,pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie zagnieść,kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt w górnej części położyć pokrojone w paseczki
brzoskwinie, zlepić, a dolną ponacinać w "paski" i zawinąć na zlepioną część,piec 30-40 minut w 180 stopniach.