Ostatnio trochę eksperymentuję z zupami więc postanowiłam połączyć kapustę włoską z kaszą jaglaną. Jest to chyba mój pierwszy raz z tą kaszą. Ktoś kiedyś mi powiedział, że jaglana jest niesmaczna i jakoś trzymałam się tej myśli zamiast spróbować i przekonać się, że to nieprawda. Zupa jest bardzo delikatna i smaczna. I już "chodzą" mi po głowie kolejne kombinacje.Składniki:1/2 kapusty włoskiej200 g kaszy jaglanej2 marchewki1 pietruszka1 mały kawałek pora2 łodygi selera naciowegosól, pieprzzielona pietruszka2 łyżki masła+2 łyżki olejuW garnku rozgrzać masło i olej, wrzucić pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę, pora i selera w kawałku i chwilę razem podsmażać. Zalać wodą (ok. 4 l) i gotować ok. 30 min na małym ogniu. Dodać posiekaną kapustę oraz kaszę i gotować kolejne 30 minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką.Smacznego:)