Wykonanie
Kolejne rogaliki w mojej kolekcji to tzw. topielce. Rogaliki, na które ciasto wyrasta w zimnej kąpieli
wodnej są niesamowite. Bardzo polecam.

ŹródłoSkładniki:500 g
mąki pszennej luksusowej albo tortowej200 g roztopionego
masła (albo
margaryny)30 g
drożdży2 łyżki
cukru2 łyżki
mleka½ szklanki
jogurtu naturalnego2
jajka1 szklanka dowolnej, gęstej
konfitury albo
dżemu1 rozkłócone
jajko do posmarowania
rogali przed pieczenie m
cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu
Mleko podgrzać, wsypać
cukier,
drożdże i dobrze rozetrzeć. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać
mąkę, dodać
jajka,
jogurt naturalny i wlać rozpuszczone i ostudzone
masło. Wszystko wymieszać łyżką, dodać wyrośnięte
drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Gdy ciasto przestanie się błyszczeć włożyć je do dużego woreczka na mrożonki. Woreczek zawiązać albo ściągnąć gumką recepturką. Dużą miskę napełnić bardzo zimną
wodą. Wrzucić woreczek z
ciastem i poczekać aż wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut) – ciasto podwoi swoją objętość . Ciasto wyciągnąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce
konfitury i zwinąć rogaliki.Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej
masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym
jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia. Upieczone, ostudzone rogaliki posypać
cukrem pudrem, albo polukrować. Rogaliki są dobre również następnego dnia.Smacznego:)