Wykonanie

Cudownie mięciuteńkie i maślane. Leciuteńko słodkie ciasto możecie wypełnić ulubiona
konfiturą. Ja dzisiejsze zrobiłam z
orzechami i
białym makiem, które zostały mi po wypieku
Rogali Marcińskich (klik). Przepis
Margarytki zaciekawił mnie ze względu na sposób wykonania i na to "zatapianie" ciasta w wodzie. Musiałam je zrobić. Wyszło pysznie więc polecam Wam baaardzo :)Składniki:500g
maki pszennej tortowej200g roztopionego
masła30g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru2 łyżki ciepłego
mleka1/2 szkl.
jogurtu naturalnego2
jajkaponadto:dowolna
konfitura lub ulubione nadzienie
orzechowe (np to: klik)
cukier puder po posypaniarozkłócone
jajko do posmarowania
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i
mlekiem i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przełożyć je do dużego woreczka i zawiązać mocno. Woreczek z
ciastem umieścić w dużej misce z zimną
wodą. Po ok. 20-30 minutach ciasto powinno urosnąć i wypłynąć. Wyłożyć je na stolnicę i podzielić na 4 części. Każda z nich rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Podzielić go na 8 części-trójkątów (tak jak pizzę). Na każdy trójkącik nałożyć ulubione nadzienie. Zwijać od szerszej części i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzić na kratce, a następnie oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego :)

