Wykonanie
Chyba wszyscy lubią takie dania, na gorące dni są idealne. Robiłam już takie knedle z
jagodami i z
brzoskwiniami a teraz przyszła kolej na
truskawki. Oczywiście, prawdziwe knedle powinny być z ciasta ziemniaczanego, ale ja nie miałam zbyt wiele czasu a w lodówce był
ser więc się długo nie zastanawiałam. Knedle można polać
masłem lub
śmietaną i posypać
cukrem. Moje
truskawki były trochę kwaśne więc bez
cukru się nie obyło.
Składniki:250 g
sera białegoszklanka
mąki (lub trochę więcej)1
jajkoszczypta
solimałe
truskawkiśmietana do polania
Zmielony ser wymieszać ze szczyptą
soli i
jajkiem. Przesiać
mąkę i wyrobić ciasto. Jeśli
ser jest wilgotny i ciasto wychodzi rzadkie należy dodać więcej
mąki. Z ciasta urywać małe kulki, rozpłaszczana dłoni i zawijać w nie
truskawki. Uformować ładne kulki. W garnku zagotować, od momentu wypłynięcia gotować 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i podawać polane
masłem lub
śmietaną.Smacznego:)