ßßß
Składniki:Ciasto:25 dag sera białego15 dag masła2 jajka10-15 dag mąki (lub więcej, jeżeli ciasto jest klejące)sól do smaku+ truskawkiSposób przygotowania:1. Masło utrzeć mikserem z serem, jajami, solą. Dodać tyle mąki, aby ciasto było miękkie. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać ręcznie, podsypując mąką, by ciasto nie było klejące. Gotowe ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut.2. Ciasto rozpłaszczyć lub rozwałkować na stolnicy, wycinać kółka, nałożyć truskawkę i dokładnie zlepić brzegi, uformować kulę.3. Knedle gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę.4. Podawać wedle uznania, my najczęściej jadamy z roztopionym masłem i delikatnie posypane cukrem.Z podanej porcji wyszło mi 45 niedużych knedli :)Smacznego!!!