Wykonanie
Kiedyś były knedle na cieście ziemniaczanym, a dziś na
serowym. Moim skromnym zdaniem te
serowe są lepsze - delikatne, miękkie i po prostu pyszne. Przepis na ciasto do knedli znalazłam w Biblioteczce Poradnika Domowego pt. Specjały kuchni domowej. Jest dość oryginalne ponieważ ucieramy je mikserem. Może dzięki temu jest takie delikatne w smaku :)
Składniki:Ciasto:25 dag
sera białego15 dag
masła2
jajka10-15 dag
mąki (lub więcej, jeżeli ciasto jest klejące)
sól do smaku+
truskawkiSposób przygotowania:1.
Masło utrzeć mikserem z
serem,
jajami,
solą. Dodać tyle
mąki, aby ciasto było miękkie. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać ręcznie, podsypując
mąką, by ciasto nie było klejące. Gotowe ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut.2. Ciasto rozpłaszczyć lub rozwałkować na stolnicy, wycinać kółka, nałożyć
truskawkę i dokładnie zlepić brzegi, uformować kulę.3. Knedle gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę.4. Podawać wedle uznania, my najczęściej jadamy z roztopionym
masłem i delikatnie posypane
cukrem.Z podanej porcji wyszło mi 45 niedużych knedli :)Smacznego!!!