Wykonanie
piątek, 10 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Świeżych
śliwek jeszcze nie ma, a mnie się już marzą knedle ze
śliwkamiSkładniki:250g
białego sera1
jajkoszczypta
soli3/4 szklanki
mąki2 łyżki roztopionego
masła12
śliwekSer rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy
sól,
jajko i stopniowo dosypujemy
mąkę. Dodajemy roztopione
masło i mieszamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Śliwki nacinamy, usuwamy pestki. Możemy do każdej włożyć kostkę
cukru jeśli są kwaskowe. Ciasto dzielimy na 12 części i z każdej formujemy kluseczkę ze
śliwką w środku. W dużym garnku gotujemy
wodę i wrzucamy knedle do wrzątku. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia. Delikatnie odcedzamy. Podajemy posypane
cukrem i polane roztopionym
masłem.