Wykonanie
Sezon
rabarbarowy w pełni a więc
pora na kolejny wypiek. Tym razem proponuję tartę, bardzo kruchą, z pysznym nadzieniem
kokosowym. Na wierzchu powinna znaleźć się kruszonka jednak wyszło mi tak dużo ciasta, że je zmroziłam i starłam na tarce.
Tarta jest cudownie kokosowa i zachęcam Was do połączenia tych smaków.

Składniki:250 g
mąki4 łyżki
cukrukostka
margarynypół łyżeczki
soli2
żółtka3 łyżki
MalibuSkładniki na nadzienie:2
jajka100 ml
śmietanki 30%120 g
cukru150-200 g
wiórków kokosowych3-4 łyżki
Malibu500 g
rabarbaru + 6 łyżek
cukruMargarynę posiekać, rozetrzeć z
mąką,
solą i
cukrem, dodać
jajka i
likier kokosowy. Wyrobić gładkie ciasto. 1/4 ciasta odłożyć do zamrażalnika, pozostałą część rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o śr. 24 cm. Wstawić do lodówki.
Rabarbar pokroić w drobne kawałki, przesypać
cukrem, odstawić. Gdy puści sok, odcedzić.W tym czasie
jajka utrzeć z
cukrem. Dodać
śmietankę,
likier,
wiórki kokosowe. Masa powinna być raczej gęsta. Na podpieczonym spodzie ułożyć odcedzony
rabarbar, na to wylać masę
kokosową, na wierzch zetrzeć kruche ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 min. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 min. Wystudzić.Smacznego:)