ßßß Cookit - przepis na Tarta kokosowa z rabarbarem

Tarta kokosowa z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Sezon rabarbarowy w pełni a więc pora na kolejny wypiek. Tym razem proponuję tartę, bardzo kruchą, z pysznym nadzieniem kokosowym. Na wierzchu powinna znaleźć się kruszonka jednak wyszło mi tak dużo ciasta, że je zmroziłam i starłam na tarce. Tarta jest cudownie kokosowa i zachęcam Was do połączenia tych smaków.
Składniki:
250 g mąki
4 łyżki cukru
kostka margaryny
pół łyżeczki soli
2 żółtka
3 łyżki Malibu
Składniki na nadzienie:
2 jajka
100 ml śmietanki 30%
120 g cukru
150-200 g wiórków kokosowych
3-4 łyżki Malibu
500 g rabarbaru + 6 łyżek cukru
Margarynę posiekać, rozetrzeć z mąką, solą i cukrem, dodać jajka i likier kokosowy. Wyrobić gładkie ciasto. 1/4 ciasta odłożyć do zamrażalnika, pozostałą część rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o śr. 24 cm. Wstawić do lodówki.
Rabarbar pokroić w drobne kawałki, przesypać cukrem, odstawić. Gdy puści sok, odcedzić.
W tym czasie jajka utrzeć z cukrem. Dodać śmietankę, likier, wiórki kokosowe. Masa powinna być raczej gęsta. Na podpieczonym spodzie ułożyć odcedzony rabarbar, na to wylać masę kokosową, na wierzch zetrzeć kruche ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 min. Wystudzić.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/05/Tarta-kokosowa-z-rabarbarem.html