Wykonanie
Placek z rabarbarem i kruszonką to sympatyczny, orzeźwiający gnieciuch. Słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem świetnie nada się na czerwcowe upały.CiekawostkaRabarbar, pomimo że bardzo smaczny, zawiera bardzo mało witamin i mikroelementów. Na tle innych składników odżywczych wyróżnia się witamina K, której w 100g rabarbaru znajdziemy 29,3μg . Ta ilość zaspokaja ok. 28% przeciętnego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.Kruche ciasto1/2 kg
mąki pszennej 650,1 kostka margaryny,3/4 szklanki
cukru,1
jajko,2
żółtka,1–2 łyżki śmietany,1
cukier waniliowy,1 mały proszek do pieczenia.Nadzienie
rabarbaroweok. 1 kg rabarbaru,1 szklanka
cukru.Kruszonka40 g
cukru kryształu,30 g
mąki pszennej,20 g margaryny.Rabarbar obieramy z zewnętrznej, łykowatej warstwy, dokładnie płuczemy i kroimy na odcinki 0,5 — 1 cm. Ze składników podanych wyżej zagniatamy kruche ciasto. Ciastem w ilości 2/3 całej porcji wylepiamy dno i ścianki formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wsypujemy wymieszany z
cukrem rabarbar. Rzewień podczas pieczenia puści sok, więc jeśli nie przepadamy za namokniętym ciastem, możemy rabarbar podsypać nieco dobrą
bułką tartą. Wierzch placka wykładamy spłaszczonymi kawałeczkami kruchego ciasta, a nań sypiemy kruszonkę zagniecioną ze składników z listy powyżej.
Placek z rabarbarem pieczemy w temperaturze ok. 200°C do zrumienienia. Podajemy jeszcze ciepły. Smacznego
Placek z rabarbarem i kruszonkąPyszny, prosty, słodko-kwaśny placek z rabarbarem przyozdobiony złocistą kruszonką =)