ßßß Cookit - przepis na Placek z rabarbarem i kruszonką

Placek z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pla­cek z rabar­ba­rem i kru­szonką to sym­pa­tyczny, orzeź­wia­jący gnie­ciuch. Słodko-kwaśne cia­sto z rabar­ba­rem świet­nie nada się na czerw­cowe upały.
Cie­ka­wostka
Rabar­bar, pomimo że bar­dzo smaczny, zawiera bar­dzo mało wita­min i mikro­ele­men­tów. Na tle innych skład­ni­ków odżyw­czych wyróż­nia się wita­mina K, któ­rej w 100g rabar­baru znaj­dziemy 29,3μg . Ta ilość zaspo­kaja ok. 28% prze­cięt­nego dzien­nego zapo­trze­bo­wa­nia na tę wita­minę.
Kruche ciasto
1/2 kg mąki pszen­nej 650,
1 kostka mar­ga­ryny,
3/4 szklanki cukru,
1 jajko,
2 żółtka,
1–2 łyżki śmie­tany,
1 cukier wani­liowy,
1 mały pro­szek do pie­cze­nia.
Nadzienie rabarbarowe
ok. 1 kg rabar­baru,
1 szklanka cukru.
Kruszonka
40 g cukru krysz­tału,
30 g mąki pszen­nej,
20 g mar­ga­ryny.
Rabar­bar obie­ramy z zewnętrz­nej, łyko­wa­tej war­stwy, dokład­nie płu­czemy i kro­imy na odcinki 0,5 — 1 cm. Ze skład­ni­ków poda­nych wyżej zagnia­tamy kru­che cia­sto. Cia­stem w ilo­ści 2/3 całej por­cji wyle­piamy dno i ścianki formy, wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia. Wsy­pu­jemy wymie­szany z cukrem rabar­bar. Rze­wień pod­czas pie­cze­nia puści sok, więc jeśli nie prze­pa­damy za namok­nię­tym cia­stem, możemy rabar­bar pod­sy­pać nieco dobrą bułką tartą. Wierzch placka wykła­damy spłasz­czo­nymi kawa­łecz­kami kru­chego cia­sta, a nań sypiemy kru­szonkę zagnie­cioną ze skład­ni­ków z listy powy­żej.
Pla­cek z rabar­ba­rem pie­czemy w tem­pe­ra­tu­rze ok. 200°C do zru­mie­nie­nia. Poda­jemy jesz­cze cie­pły. Smacz­nego
Pla­cek z rabar­ba­rem i kru­szonką
Pyszny, pro­sty, słodko-kwaśny pla­cek z rabar­ba­rem przy­ozdo­biony zło­ci­stą kru­szonką =)
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/placek-rabarbarem-kruszonka