Wykonanie
To ciasto powstało na skutek modyfikacji kilku przepisów. Serowa warstwa kruchego ciasta z
rabarbarowym wnętrzem to coś od czego trudno się odczepić. Może nie jest imponujące z wyglądu ale smakiem przyciąga.

Składniki:150 g
mąki pszennej125 g miękkiego
masła2
jajka125
sera białego4 łyżki
cukru2 łyżki ekstraktu
waniliowego200-300 g
rabarbaru + kilka łyżek
cukru2 łyżki
masłacukier puder do posypaniaWymieszać
masło z
serem,
cukrem i
jajkami, dodać ekstrakt
waniliowy, przesiać
mąkę. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie równe połowy. Jedną rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o śr. 21 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić
masło, wrzucić pokrojony w kostkę
rabarbar i dusić chwilę. Odstawić do wystygnięcia. Formę z
ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ok. 15 min. Gdy wystygnie, przełożyć
rabarbar. Rozwałkować drugą połowę ciasta i delikatnie ułożyć na
rabarbarze. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min.Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)