Wykonanie
Od pewnego czasu w ogóle nie kupuję
pieczywa w sklepie tylko piekę. Jedno się kończy piekę następne i tak w kółko. Jakoś łatwiej mi się zabrać za
bułki chociaż na długi weekend planuję kilka wypieków
chlebowych. Dzisiejsze
bułki są bardzo dobre, niezwykle puszyste i mięciutkie. Nadają się zarówno do
sera,
dżemu jak i
wędliny.
Składniki:4 szklanki
mąki pszennej250 ml ciepłego
mlekapół kostki
masła w temperaturze pokojowej1 łyżka
cukru2
jajka3/4 łyżeczki
soli20 g świeżych
drożdżyZ
drożdży, łyżki
mleka i 3 łyżek
mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 15 minut. Wymieszać
mąkę z
solą i
cukrem, dodać rozczyn, wymieszać i dodać pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do podwojenia objętości. Podzielić ciasto na jednakowej wielkości części i formować
bułki. Układać je na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte
bułki wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piec ok 20 min.Smacznego:)