Wykonanie
W sosie leśnym, oczywiście występują
grzyby, tym razem w wersji suszonej. Inspiracją do tego dania była potrawa, ktora zawierała gotową zupę
grzybową. Jednak ja już dawno nie używam tego typu produktów, postanowiłam je jakoś zastąpić. Z
grzybów suszonych ugotowałam
wywar, który w naturalny sposób nadał daniu leśnego smaku i nie potrzebowałam do tego produktu nafaszerowanego konserwantami. Danie wyszło bardzo smakowite a ponieważ zmieniłam jeszcze kilka rzeczy, kompletnie nie przypomina orginału. Ale to nie ważne. Jest to moja wersja
kurczaka w sosie leśnym.
Składniki:3 pojedyńcze
filety z kurczaka1
cebula5 dag
suszonych borowików4 plasterki
boczku1/4 szklanki
białego winagarść startego
żółtego seraolej do smażenia
sól,
pieprzGrzyby zalać wrzątkiem (ok. szklanka), odstawić na noc.
Kurczaka pokroić w kostkę.
Grzyby wyjąć z zalewy i drobno pokroić.
Cebulę i
boczek posiekać. Na rozgrzanej łyżce
oleju podsmażyć na rumiano kawałki
kurczaka. Kiedy są złociste, zdjąć z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucić
boczek, po chwili dodać
cebulę i dusić razem kilka minut. Wlać
wino,
wywar grzybowy, dodać
sól i
pieprz i dusić ok. 10 min. Dodać usmażonego wcześniej
kurczaka, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze chwilę. Dodać
starty ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać aż
ser się rozpuści. Danie podawać z
makaronem lub
ryżem. Ja, oczywiście wybrałam
makaron.Smacznego:)