ßßß Cookit - przepis na Smacznego:)

Smacznego:)

nazwa

Wykonanie

Gulasz jest tak popularną potrawą, że bardzo chętnie sięgam po kolejny przepis. Tym razem wersja drobiowa w śmietanowym sosie. Pyszne, sycące danie.
Źródło: Sól i Pieprz, nr 11/2011
Składniki:
150 g cebuli
170 g marynowanych pieczarek
800 g fileta z indyka
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
mielona papryka chili
zioła prowansalskie
2 łyżki oleju
1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
200 g śmietany 18 %
150 g śmietany 30%
20 g masła
20 g mąki
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki osączyć. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w ok. 3 cm kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso wymieszać z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Cebulę zeszklić na oleju. Włożyć mięso i smażyć ok. 5 minut na dużym ogniu. Dodać pieczarki i pieprz ziarnisty. Doprawić solą i pieprzem. Obie śmietany wymieszać i wlać do potrawy. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zagęścić gulasz. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, doprawić do smaku. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/05/Gulasz-drobiowy-w-kremowym-sosie-smietanowym.html