Wykonanie
Na święta jajeczne ta
sałatka nadaje się jak żadna inna. Przepis na nią mam w zeszycie już od czasów studiów i wstyd się przyznać, że jeszcze jej nie robiłam. Dopiero ostatnio przeglądając blogi przypomniałam sobie o niej a to dzięki zamrożonemu
masłu ścieranemu na tarce. Jest to taki charakterystyczny składnik, nie spotykany w innych przepisach, który też wspaniale wpływa na smak sałatki.
ŹródłoSkładniki:5-6
jajek, ugotowanych na twardo200 g
sera żółtego2 puszki
konserwy rybnej w
oleju, po ok. 240 g (u mnie
tuńczyk)1
cebula1 łyżeczka
octu + ½ szklanki wrzącej
wody (użyłam
czerwonej cebuli i nie parzyłam)4 -5 łyżek
majonezu50 g
masła, zamrożonego
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzzielona
pietruszka do dekoracji
Rybę odcedzić z nadmiaru
oleju i rozdrobnić widelcem,
cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, zalać wrzącą
wodą z
octem. Przygotować półmisek, na który zetrzeć na grubych oczkach
białka, a następnie
żółty ser, który posmarować połową
majonezu. Następnymi warstwami są: rozdrobniona
ryba, odcedzona
cebula,
masło starte na drobnych oczkach, pozostały
majonez i na sam wierzch starte na drobnych oczkach
żółtka. Każdą warstwę doprawić
pieprzem i odrobiną
soli, udekorować
sałatkę zieloną pietruszką, schłodzić min. 2-3 godziny w lodówce przed podaniem.Smacznego:)