ßßß
Składniki:1 cebula1/2 szklanki wrzątku z 1 łyżką octu8 jajek ugotowanych na twardo200 g żółtego serapuszka (213 g) łososia różowego w oleju (czerwony ma zbyt intensywny smak)kilka łyżek majonezu50 g zamrożonego masłasól, świeżo mielony pieprz; do smakuCebulę pokrój w drobną kostkę i zalej wrzątkiem z octem. Odstaw.Ugotowane na twardo jajka obierz, a następnie oddziel białka od żółtek.
Układaj warstwowo w misce najpierw białka starte na tarce jarzynowej, potem starty ser żółty, posmaruj warstwą majonezu.
Następnie ułóż warstwę odcedzonego i rozdrobnionego łososia, na niej odcedzoną cebulę i starte na drobnej tarce jarzynowej masło.
Posmaruj warstwą majonezu, a na wierzch zetrzyj na drobnej tarce żółtka jajek. Schłódź przez minimum 2 - 3 godziny.
*Warstwy z białkiem i majonezem posypuj solą i pieprzem.SMACZNEGO!


źródło: ze zmianami Sałatka "Mimoza"