Wykonanie
Sałatka, która idealnie wpasuje się w Wielkanocny stół, jednak sprawdzi się też na innych przyjęciach. Ma dość nietypowy smak ze względu na ciekawe połączenie składników - nie zmienia to faktu, że jest smaczna.Robiłam ją już z czerwonym
łososiem i
tuńczykiem. Stwierdzam, że zdecydowanie najlepiej sprawdza się różowy
łosoś.Nie jest skomplikowana i nie zabiera wiele czasu na przygotowanie.
Składniki:1
cebula1/2 szklanki wrzątku z 1 łyżką
octu8
jajek ugotowanych na twardo200 g
żółtego serapuszka (213 g)
łososia różowego w
oleju (czerwony ma zbyt intensywny smak)kilka łyżek
majonezu50 g zamrożonego
masłasól, świeżo mielony
pieprz; do smaku
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zalej wrzątkiem z
octem. Odstaw.Ugotowane na twardo
jajka obierz, a następnie oddziel
białka od
żółtek.
Układaj warstwowo w misce najpierw
białka starte na tarce jarzynowej,
potem starty ser żółty, posmaruj warstwą
majonezu.
Następnie ułóż warstwę odcedzonego i rozdrobnionego
łososia, na niej odcedzoną
cebulę i starte na drobnej tarce jarzynowej
masło.
Posmaruj warstwą
majonezu, a na wierzch zetrzyj na drobnej tarce
żółtka jajek. Schłódź przez minimum 2 - 3 godziny.
*Warstwy z
białkiem i
majonezem posypuj
solą i
pieprzem.SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami
Sałatka "Mimoza"