ßßß Cookit - przepis na Sałatka Mimoza

Sałatka Mimoza

nazwa

Wykonanie

Sałatka, która idealnie wpasuje się w Wielkanocny stół, jednak sprawdzi się też na innych przyjęciach. Ma dość nietypowy smak ze względu na ciekawe połączenie składników - nie zmienia to faktu, że jest smaczna.
Robiłam ją już z czerwonym łososiem i tuńczykiem. Stwierdzam, że zdecydowanie najlepiej sprawdza się różowy łosoś.
Nie jest skomplikowana i nie zabiera wiele czasu na przygotowanie.
Składniki:
1 cebula
1/2 szklanki wrzątku z 1 łyżką octu
8 jajek ugotowanych na twardo
200 g żółtego sera
puszka (213 g) łososia różowego w oleju (czerwony ma zbyt intensywny smak)
kilka łyżek majonezu
50 g zamrożonego masła
sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zalej wrzątkiem z octem. Odstaw.
Ugotowane na twardo jajka obierz, a następnie oddziel białka od żółtek.
Układaj warstwowo w misce najpierw białka starte na tarce jarzynowej, potem starty ser żółty, posmaruj warstwą majonezu.
Następnie ułóż warstwę odcedzonego i rozdrobnionego łososia, na niej odcedzoną cebulę i starte na drobnej tarce jarzynowej masło.
Posmaruj warstwą majonezu, a na wierzch zetrzyj na drobnej tarce żółtka jajek. Schłódź przez minimum 2 - 3 godziny.
*Warstwy z białkiem i majonezem posypuj solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Sałatka "Mimoza"
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/03/saatka-mimoza.html