Wykonanie
Miałam przeczucie, że ta
sałatka może być pyszna i nie pomyliłam się. Nieco mdły
brokuł w towarzystwie ostrej
cebuli, chrupiącego
słonecznika smakuje wspaniale ale to
sos majonezowy z dodatkiem
miodu nadaje tej
sałatce niezwykłego smaku. Nie spodziewałam się aż tak świetnego efektu. I nie bójcie się
żurawiny, ze względu na obecnośc
miodu idealnie tu pasuje. Polecam, na świąteczny stół także.

Źródło (z moimi zmianami co do ilości składników)Składniki:2 średnie
brokuły3 plasterki
boczku (zastąpiłam
szynką gotowaną)1
cebula czerwona1 mała
czerwona papryka2 łyżki
słonecznika1 łyżka
suszonej żurawiny2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
miodusól,
pieprz1-2 łyżki
soku z cytrynyBrokuła gotować 5 minut w osolonej wodzie.
Paprykę i
cebulę pokroić w kostkę,
szynkę w cienkie paseczki,
słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Majonez wymieszać z
miodem, dodać
sok z cytryny,
sól i
pieprz.Wszystkie składniki sałatki, oprócz
słonecznika, wymieszać, dodać
sos majonezowy. Wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem posypać
słonecznika, ale nie za wcześnie żeby ziarna nie namokły za bardzo.Smacznego:)