ßßß
Cookit - przepis na Ciasto z bitą śmietaną i białą czekoladą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto z bitą śmietaną i białą czekoladą
Składniki
Jajko
Cukier
Mąka
Proszek do pieczenia
Śmietana kremówka
Czekolada
Dżem
Porzeczki czarne
Jagody
Wiórki kokosowe
Wykonanie
Przepis ten dostałam od koleżanki z rekomendacją, żeby koniecznie zrobić. Ciasto jest lekkie i puszyste, przełamane kwaskowatością
dżemu
. Ja używam
jagodowego
ale można też użyć
dżemu
z czarnych
porzeczek
. Masa z
bitej śmietany
i
białej czekolady
jest niesamowita. Bardzo polecam.
Składniki na
biszkopt
:4
jaja
1/2 szklanki
cukru
3/4 szklanki
mąki
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
Białka
ubić na sztywno, dodać
cukier
i
żółtka
. Dodać
mąkę
, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (śr.21 cm). Upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni.Składniki na masę:1/2 l
śmietany kremówki
1 łyżka
cukru
1
biała czekolada
dżem
z
carnej porzeczki
lub z
jagód
wiórki kokosowe
Śmietanę
ubić na sztywno z
cukrem
.(ewantualnie można dodać usztywniacz). Dodać rozpuszczoną i przestudzoną
białą czekoladę
.
Biszkopt
przekroić na pół, nasączyć dowolnym nasączem. Posmarować
dżemem
, na to wyłożyć 2/3
śmietany
. Przykryć
biszkoptem
. Posmarować resztą
śmietany
i posypać wiórkami.Smacznego:)
Źródło:
http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/05/Ciasto-z-bita-smietana-i-biala-czekolada.html
Przepisy powiązane
Rafaello z białą czekoladą
Brownie z jagodami
Petits fours z masą krówkową ozdobione czekoladowymi igiełkami
tort lalka
Ciasto z gruszkami.
Składniki powiązane (0)