ßßß Cookit - przepis na Ciasto z bitą śmietaną i białą czekoladą

Ciasto z bitą śmietaną i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Przepis ten dostałam od koleżanki z rekomendacją, żeby koniecznie zrobić. Ciasto jest lekkie i puszyste, przełamane kwaskowatością dżemu. Ja używam jagodowego ale można też użyć dżemu z czarnych porzeczek. Masa z bitej śmietany i białej czekolady jest niesamowita. Bardzo polecam.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (śr.21 cm). Upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Składniki na masę:
1/2 l śmietany kremówki
1 łyżka cukru
1 biała czekolada
dżem z carnej porzeczki lub z jagód
wiórki kokosowe
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.(ewantualnie można dodać usztywniacz). Dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę. Biszkopt przekroić na pół, nasączyć dowolnym nasączem. Posmarować dżemem, na to wyłożyć 2/3 śmietany. Przykryć biszkoptem. Posmarować resztą śmietany i posypać wiórkami.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/05/Ciasto-z-bita-smietana-i-biala-czekolada.html