Nie ma chyba bardziej tradycyjnej polskiej zupy niż żurek. I jest to kolejna rzecz, za którą nie przepadałam a dzisiaj chętnie zjem. Żurek zgłaszam do akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia.Składniki:biała kiełbasa2-3 żeberkazakwas na żurekmarchewka3 ząbki czosnkumała cebula3 łyżki gęstej śmietany 18%majeraneksól, pieprzNa patelni zeszklić na oliwie posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. W odpowiedniej ilości wody ugotować kiełbasę i żeberka, dodać pokrojoną marchewkę, zeszkloną cebulę i czosnek. Dodać zakwas i chwilę gotować. Następnie dodać śmietanę. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo (w wersji wielkanocnej i nie tylko:)Smacznego:)