Wykonanie
Odkąd mam solidną patelnię grillową bardzo często z niej korzystam. Stara, rzadko używana, poszła w odstawkę. Dzisiaj na zrobienie obiadu miałam niewiele ponad godzinę więc po przyjściu z pracy szybko zamarynowałam
kurczaka, odstawiłam na trochę do lodówki a w tym czasie zajęłam się
ryżem. Grilowanie
kurczaka to sama przyjemność i do tego taka smaczna. A przepis na ten szybki obiad znalazłam w październikowym numerze Mojego Gotowania.

Składniki:4 ząbki
czosnkufilet z piersi kurczaka4
suszone pomidorygałązka
rozmarynupieprz,
sól5 łyżek
oliwy3 łyżki
sosu sojowego (użyłam ciemnego)
cebula2 szklanki
ryżu (najlepiej paraboiled)4 szklanki
bulionu warzywnegoCzosnek obrać, połowę drobno posiekać a resztę pokroić w plasterki.
Mięso pokroić w długie paski. Przełożyc do miski, posypać plasterkami
czosnku,
suszonymi pomidorami pokrojonymi w wąskie paseczki i igiełkami
rozmarynu. Oprószyć świeżo mielonym
pieprzem, skropić 2 łyżkami
oliwy i
sosem sojowym. Wszystko wymieszać aby
mięso było całkowicie oblepione marynatą. Przykryć i odstawic na 30 minut do lodówki.
Cebulę obrać, drobno posiekać. W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać resztę
oliwy i zeszklić
cebulę oraz posiekany
czosnek. Wsypać suchy
ryż i na sporym ogniu smazyć stale mieszając, aż stanie się biały, nieprzezroczysty. Uważać, aby się nie zrumienił. Ostrożnie wlać
bulion, zamieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 25 - 30 minut, aż ryz całkiem wchłonie
bulion.Zamarynowane
mięso smażyć z obu stron na patelni grillowej. Podawać z
ryżem z patelni i
pomidorami.Smacznego:)