Wykonanie
Placki ziemniaczane są znane i popularne. Niektórzy jedzą je na słodko, niektórzy na słono a można też z dodatkiem sosu. Placek ziemniaczany z gulaszem nosi nazwę węgierskiego. Szczerze mówiąc, to nie wiem czy naprawdę pochodzi z Węgier bo przejrzałam jedyną książkę o tej kuchni jaką mam i takich placków nie znalazłam. Być może z plackami po węgiersku jest tak jak z
rybą po grecku i z sernikiem po wiedeńsku. A może ktos wie jak jest naprawdę? Jednak w przypadku jedzenia, moim zdaniem, smak jest najważniejszy a ten placek smakuje wspaniale. Przepis na placek pod tą nazwą znalazłam we wrześniowym numerze Mojego Gotowania.
Składniki:30 dag
wieprzowinypo strąku czerwonej, żółtej i
zielonej paprykisól,
pieprz5 łyżek
mąki3
cebule3 ząbki
czosnku4 łyżki
oleju1/2 szklanki
bulionu mięsnegoostra papryka w proszkułyżka
koncentratu pomidorowego1 kg
ziemniakówjajkoMięso i oczyszczone
papryki pokroić w kostkę, oprószyć
solą i łyżką
mąki. 2
cebule i
czosnek obrać i posiekać.
Olej rozgrzać w garnku i zrumienić
mięso i
cebulę. Wlac
bulion, wymieszać. Gulasz przykryć, dusić ok. 30 minut. 5 minut przed końcem duszenia dodać
ostrą paprykę w proszku i 2 łyżki
mąki wymieszanej z niewielką ilością
wody oraz koncentratem.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pozostałą
cebulę obrać, posiekać, dodac z
czosnkiem do
ziemniaków, wbić
jajko, wsypać resztę
mąki, wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić
ostrą papryką,
solą oraz
pieprzem.
Olej rozgrzać na patelni. Smażyć placki wielkości grubych naleśników. Na każdym placku ułożyć gulasz, złożyć na pół.Smacznego:)