ßßß Cookit - przepis na Sznycle wieprzowe na duszonych jabłkach

Sznycle wieprzowe na duszonych jabłkach

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię dodatek owoców do mięsa, jest to jeden z moich ulubionych duetów smakowych. Jabłka najczęściej jadam w połączeniu z wątróbką, dlatego też gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że napewno jest on smaczny. I nie myliłam się. Jabłka podczas duszenia trochę się rozpadają i powstaje bardzo dobry sos. Jadłam to danie dwa razy, z ryżem i z tłuczonymi ziemniakami. Bardziej smakuje mi wersja ryżowa ale to kwestia gustu:)
Składniki:
4 małe jabłka
4 sznycle wieprzowe
4 łyżeczki masła
2 łyżki rodzynek
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
50 ml białego wina
100 ml bulionu
sól, pieprz, curry
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w cząstki i podsmażyć na połowie masła. Wyjąć z patelni, rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Na tłuszczu po smażeniu jabłek uprażyć rodzynki i gorczycę. Wlać wino i bulion, chwilę gotować, doprawić solą i pieprzem. Rodzynki w sosie rozłożyć na jabłkach i ponownie. Sznycle umyć, osuszyć, lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem i curry, następnie oprószyć niewielką ilością mąki. Smażyć krótko na maśle z każdej strony. Przełożyć sznycle do jabłek i wstawić na 3o minut do piekarnika.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/02/Sznycle-wieprzowe-na-duszonych-jablkach.html