Wykonanie
Bardzo lubię dodatek
owoców do
mięsa, jest to jeden z moich ulubionych duetów
smakowych.
Jabłka najczęściej jadam w połączeniu z
wątróbką, dlatego też gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że napewno jest on smaczny. I nie myliłam się.
Jabłka podczas duszenia trochę się rozpadają i powstaje bardzo dobry sos.
Jadłam to danie dwa
razy, z
ryżem i z tłuczonymi
ziemniakami. Bardziej smakuje mi wersja ryżowa ale to kwestia gustu:)

Składniki:4 małe
jabłka4
sznycle wieprzowe4 łyżeczki
masła2 łyżki
rodzynek1/2 łyżeczki ziaren
gorczycy50 ml
białego wina100 ml
bulionusól,
pieprz,
curryJabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Owoce pokroić w cząstki i podsmażyć na połowie
masła. Wyjąć z patelni, rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Na tłuszczu po smażeniu
jabłek uprażyć
rodzynki i
gorczycę. Wlać
wino i
bulion, chwilę gotować, doprawić
solą i
pieprzem.
Rodzynki w sosie rozłożyć na jabłkach i ponownie. Sznycle umyć, osuszyć, lekko rozbić, doprawić
solą,
pieprzem i
curry, następnie oprószyć niewielką ilością
mąki. Smażyć krótko na
maśle z każdej strony. Przełożyć sznycle do
jabłek i wstawić na 3o minut do piekarnika.Smacznego:)