Wykonanie
Od jakiegoś czasu niesamowicie kusi mnie topinambur. Do niedawna nie widziałam nawet, że takie coś istnieje! Ale zaczął się dość często pojawiać na blogach, a i w jednym z programów kulinarnych widziałam, jak kucharz, którego nazwiska nie
mogę sobie przypomnieć, gotował go w
maśle. Bardzo dużej ilości
masła... I tak, gotował, nie smażył.Nieistotne. Ważne, że zachciało mi się topinambura, i poprosiłam C., żeby mi przy okazji kupił. Jakież było moje zdziwienie, gdy do domu wrócił z
pietruszką! Na pytanie, co to jest, stwierdził, że to jedyne, co wyglądało na topinambur. A wiem, że go widział, bo kiedyś razem na niego patrzyliśmy. Nie ma wytłumaczenia... Za to wniosek jest taki, że jeśli coś chcesz, to idź i sobie kup. Na męskie wsparcie nie ma co liczyć...Skoro już dostałam ponad pół kilo
pietruszki, stwierdziłam, że zanim się w topinambur sama zaopatrzę, wypadałoby najpierw nią się zająć. Inaczej leżałaby razem z
cebulą, aż wszyscy by o niej zapomnieli... Żadne z nas bowiem nie jest wielkim fanem
pietruszki samej w sobie - ma jakiś taki trochę specyficzny, charakterystyczny smak, który nie do końca mi pasuje. Zaczęłam jednak szukać przepisów na zupy, aż trafiłam na ten na blogu Stoliczku nakryj się . Spodobało mi się połączenie
pietruszki z
jabłkiem, i postanowiłam spróbować. Z dużym zaskoczeniem stwierdziłam, że zupa wyszła znakomita, a i C. zajadał się z apetytem, choć normalnie nie jest największym fanem kremów.Tutaj słodko-
winne jabłko wspaniale uzupełnia smak
pietruszki, który przestaje być taki...
Pietruszkowy . Odrobina
curry zaostrza zupę, a grillowane, soczyste plasterki
jabłek cudnie zgrywają się z chrupiącymi
pestkami dyni. Muszę powiedzieć, że od teraz będzie to jedna z moich ulubionych zup - idealnie rozgrzewająca, z charakterem.

Składniki:(na 4 porcje)2 łyżki
masła1/2 dużej
cebuli2 ząbki
czosnku650 g
pietruszki1
jabłko1 l
bulionusólpieprzdodatkowo:1
jabłko2 łyżeczki
curry w proszku20 g pestek z dyni
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Pietruszkę i
jabłko obrać, pokroić w kostkę.Na
maśle zeszklić
cebulę, dodać
czosnek, chwilę smażyć. Dodać
pietruszkę i
jabłko, smażyć, aż wchłoną tłuszcz. Zalać
warzywa bulionem, gotować na średnim ogniu 30 minut, aż
pietruszka będzie zupełnie miękka. Zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić
solą i
pieprzem do smaku.
Jabłko umyć, pokroić w plastry o grubości 3-4 mm. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron, aż na jabłkach pojawią się brązowe paseczki.Zupę podawać gorącą z grillowanymi plastrami
jabłek, podprażonymi na suchej patelni
pestkami dyni i posypaną
curry.Smacznego!Sobota. Miło, prawda...?