Wykonanie
Chociaż najczęściej używam
kurczaka to jednak od czasu do czasu zdarza mi się przygotować coś z
wieprzowiny. Tak dla odmiany i żeby
potem jedząc
kurczaka, przypomniało się nam jaki on jest dobry. Przepis na te roladki od razu przypadł mi do gustu bo wiedziałam jak się sprawdza
kapusta kiszona w takich daniach. No i oczywiście obecność
kminku obowiązkowa:)

Składniki:20 dag
kiszonej kapusty15 dag
wędzonego boczku1
cebula5 dużych porcji
mięsa wieprzowego bez kości
olej15 dag startego,
żółtego sera1/2 łyżeczki
kminku1/4 łyżeczki
suszonego oregano1/4 łyżeczki suszonego
rozmarynusól,
pieprzKapustę zalać zimną
wodą, gotować do miękkości.
Boczek i
cebulę drobno pokroić, przesmażyć. Dodać do odcedzonej
kapusty, przyprawić
solą,
pieprzem i
kminkiem.
Mięso rozbić na cienki płat. Posmarować
olejem, posypać
solą,
pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Na płatach
mięsa rozłożyć farsz, zrolować, spiąć wykałaczką.
Mięso obsmażyć na
oleju, przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Posypać
serem wymieszanym z
ziołami. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego:)