Wykonanie
Na ten gulasz od dawna miałam ochotę więc wreszcie doczekał sie swojej kolejki. Kwaśny samk
kiszonej kapusty zdecydowanie nadaje charakteru tej potrawie no i o czywiście nie można zapomnieć o
kminku, który idealnie współgra z
kapustą. Danie zdecydowanie do powtórki:)

Składniki:40 dag
karkówki wieprzowej20 dag
cebuli1 ząbek
czosnku2 łyżki
masła40 dag
kapusty kiszonej1 łyżka
kminkusól,
pieprz4 łyżki
papryki w proszku500 ml
bulionu mięsnego1
czerwona papryka100 g kwaśnej
śmietanyMięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
Cebulę i
czosnek obrać i drobno pokroić. W dużym rondlu rozpuścić
masło, włożyć kawałki
mięsa, na
ostrym ogniu mocno zrumienić ze wszystkich stron.
Mięso wyjąć łyżką cedzakową, a na tłuszcz po smażeniu wsypać
cebulę i
czosnek, zeszklić, często mieszając.
Kapustę rozdzielić widelcem, ewentualnie pokroić dodać do
cebuli z
czosnkiem. Wymieszać, doprawić
kminkiem,
solą i
pieprzem oraz
papryką w proszku. Do warzyw dodać obsmażone
mięso, wlać
bulion. Składniki wymieszać, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 min.
Paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne, strąk opłukać i pokroić na duże kawałki. Dodać do gulaszu, wymieszać i dusić jeszcze do miękkości
papryki. Gotowe danie doprawić
sola i
pieprzem. Pyszne z dodatkiem
ziemniaków puree.Smacznego:)