ßßß Cookit - przepis na Gulasz segedyński

Gulasz segedyński

nazwa

Wykonanie

Na ten gulasz od dawna miałam ochotę więc wreszcie doczekał sie swojej kolejki. Kwaśny samk kiszonej kapusty zdecydowanie nadaje charakteru tej potrawie no i o czywiście nie można zapomnieć o kminku, który idealnie współgra z kapustą. Danie zdecydowanie do powtórki:)
Składniki:
40 dag karkówki wieprzowej
20 dag cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
40 dag kapusty kiszonej
1 łyżka kminku
sól, pieprz
4 łyżki papryki w proszku
500 ml bulionu mięsnego
1 czerwona papryka
100 g kwaśnej śmietany
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W dużym rondlu rozpuścić masło, włożyć kawałki mięsa, na ostrym ogniu mocno zrumienić ze wszystkich stron. Mięso wyjąć łyżką cedzakową, a na tłuszcz po smażeniu wsypać cebulę i czosnek, zeszklić, często mieszając. Kapustę rozdzielić widelcem, ewentualnie pokroić dodać do cebuli z czosnkiem. Wymieszać, doprawić kminkiem, solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Do warzyw dodać obsmażone mięso, wlać bulion. Składniki wymieszać, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 min. Paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne, strąk opłukać i pokroić na duże kawałki. Dodać do gulaszu, wymieszać i dusić jeszcze do miękkości papryki. Gotowe danie doprawić sola i pieprzem. Pyszne z dodatkiem ziemniaków puree.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2009/12/Gulasz-segedynski.html