ßßß Cookit - przepis na Cukgalas sacepums czyli karkówka po łotewsku

Cukgalas sacepums czyli karkówka po łotewsku

nazwa

Wykonanie

Od dawna miałam przepis na pieczeń z dodatkiem majonezu jednak jakoś się wzbraniałam przed tym bo nie umiałam sobie wyobrazić jak się zachowa majonez w pieczeniu. Ale kiedy w ręce wpadło mi Moje Gotowanie i zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę się wreszcie przekonać jak smakuje pieczeń z majonezem. No i okazało się, że fantastycznie. Jest to jedna z lepszych pieczeni jakie robiłam.
Składniki:
1 kg schabu karkowego
mąka do panierowania
olej do smażenia
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg marchewki
3 średnie cebule
30 dag majonezu
5 dag musztardy
1/2 główki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Mięso pokroić na plastry grubości 1 cm i lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać i pokroić w plastry o grubości 1/2 cm. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, cebulę, marchew i ziemniaki. Majonez wymieszać z musztardą, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Na wszystkich składnikach rozsmarować sos. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni, aż sos będzie złocisty a ziemniaki złociste.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2009/10/Cukgalas-sacepums-czyli-karkowka-po-estonsku.html