Wykonanie
Od dawna miałam przepis na pieczeń z dodatkiem
majonezu jednak jakoś się wzbraniałam przed tym bo nie umiałam sobie wyobrazić jak się zachowa
majonez w pieczeniu. Ale kiedy w ręce wpadło mi Moje Gotowanie i zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę się wreszcie przekonać jak smakuje pieczeń z
majonezem. No i okazało się, że fantastycznie. Jest to jedna z lepszych pieczeni jakie robiłam.
Składniki:1 kg
schabu karkowego
mąka do panierowania
olej do smażenia1/2 kg
ziemniaków1/2 kg
marchewki3 średnie
cebule30 dag
majonezu5 dag
musztardy1/2 główki
czosnkupęczek
natki pietruszkisól,
pieprzMięso pokroić na plastry grubości 1 cm i lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć
solą i
pieprzem, obtoczyć w
mące. Obsmażyć na rozgrzanym
oleju, z obu stron.
Ziemniaki,
marchew i
cebulę obrać i pokroić w plastry o grubości 1/2 cm. W naczyniu żaroodpornym ułożyć
mięso,
cebulę,
marchew i
ziemniaki.
Majonez wymieszać z
musztardą, posiekanym
czosnkiem i
natką pietruszki, przyprawić
solą i
pieprzem. Na wszystkich składnikach rozsmarować sos. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni, aż sos będzie złocisty a
ziemniaki złociste.Smacznego:)