Wykonanie
Kiedy tylko kupiłam
jarmuż, wiedziałam, że zrobię z niego pesto.Zachomikowałam w odległych zakamarkach mojego ogrodu kilka pokrzyw, które wcześniej użyłam również do smacznego pesto, pokrzywy znów odrosły i mogłam spokojnie zerwać je do następnego eksperymentu kulinarnego :)

Składniki :100 g
jarmużu4 ząbki
czosnkugarść świeżej pokrzywyokoło 10 świeżych listków
bazyliiokoło 10 łyżek
oliwy z oliwek4 łyżki
migdałów w płatkach4 łyżki ziaren
sezamu białego
sól,
pieprz sok z cytryny5 łyżek startego,
żółtego sera
Przygotowanie :
Jarmuż, pokrzywę, liście
bazylii umyć,
czosnek po obraniu grubo pokroićW/w składniki włożyć do blendera i zmiksować, w trakcie dodawać stopniowo
oliwę, odrobinę
soli i mielony
pieprz prawdziwy wraz z
sezamem i
migdałamiSpróbować, dodać
ser i ostrożnie po łyżeczce
soku z cytryny - zmiksowaćJeśli smak nam odpowiada podawać z
makaronem, u mnie był to
makaron z
mąki orkiszowej.Takie pesto będzie tez świetnym dodatkiem do kanapek z
żółtym serem lub z
jajkiem.Smacznego !



Jarmuż