Wykonanie
Pesto z
jarmużu jest doskonałą, spolszczoną wersją tradycyjnego pesto z
bazylii. Mimo delikatnej cierpkości wspaniale smakuje w towarzystwie
makaronu, czy na grzankach. Jeśli jesteście fanami pesto polecam wypróbować taką wersję :)

Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 10 minutSkładniki:Ok. 150g
jarmużu2 garści pestek ze
słonecznika2 ząbki
czosnkuOk. 100 ml
oliwyOk. 30g
sera żółtegoSól, świeżo mielony
pieprzZ
jarmużu obrywamy listki, które dokładnie myjemy i odsączamy. Na patelni prażymy chwilkę
słonecznik.
Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu, dorzucamy nasiona i blenderujemy. Dokładamy do pojemnika
jarmuż i
żółty ser. Ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem
oliwę. Doprawiamy
solą i
pieprzem (w sporych ilościach) i mieszamy. Pesto możemy podać z
makaronem lub np. na grzankach .
