ßßß Cookit - przepis na Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

nazwa

Wykonanie

Pesto z jarmużu jest doskonałą, spolszczoną wersją tradycyjnego pesto z bazylii. Mimo delikatnej cierpkości wspaniale smakuje w towarzystwie makaronu, czy na grzankach. Jeśli jesteście fanami pesto polecam wypróbować taką wersję :)
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
Ok. 150g jarmużu
2 garści pestek ze słonecznika
2 ząbki czosnku
Ok. 100 ml oliwy
Ok. 30g sera żółtego
Sól, świeżo mielony pieprz
Z jarmużu obrywamy listki, które dokładnie myjemy i odsączamy. Na patelni prażymy chwilkę słonecznik. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu, dorzucamy nasiona i blenderujemy. Dokładamy do pojemnika jarmuż i żółty ser. Ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem (w sporych ilościach) i mieszamy. Pesto możemy podać z makaronem lub np. na grzankach .
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/04/pesto-z-jarmuzu.html