Wykonanie

Dziś do mojej potrawy użyłam
wina półwytrawnego, włoskiego CelebroSkładniki na marynatę :około 3 cm świeżego
imbiru4 ząbki przeciśniętego
czosnku6 łyżek
sosu sojowegocebulałyżeczka mielonej
gorczycypół szklanki
czerwonego wina wytrawnego Celebrołyżka
oleju sezamowego6 łyżek
octu jabłkowegote składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg
mięsa wieprzowego - u mnie
łopatkiPrzygotowanie:Wszystkie składniki prócz
cebuli połączyć i włożyć do niej
mięso ( zrobić to w takim naczyniu by
mięso swobodnie zanurzyło się całe )Moje
mięso "leżakowało" w marynacie przez noc- w lodówcePo tym czasie osaczyć je i włożyć do naczynia żaroodpornego ( u mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze
olejem, posypać
pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną
cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min. Dodatkiem był sos
jabłkowy.Po ostudzeniu
mięso było kruche i apetyczne :)Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z
winem Celebro www.facebook.com/KlubCelebro

:
