ßßß Cookit - przepis na Łopatka pieczona w czerwonym winie

Łopatka pieczona w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Dziś do mojej potrawy użyłam wina półwytrawnego, włoskiego Celebro
Składniki na marynatę :
około 3 cm świeżego imbiru
4 ząbki przeciśniętego czosnku
6 łyżek sosu sojowego
cebula
łyżeczka mielonej gorczycy
pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro
łyżka oleju sezamowego
6 łyżek octu jabłkowego
te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki prócz cebuli połączyć i włożyć do niej mięso ( zrobić to w takim naczyniu by mięso swobodnie zanurzyło się całe )
Moje mięso "leżakowało" w marynacie przez noc- w lodówce
Po tym czasie osaczyć je i włożyć do naczynia żaroodpornego ( u mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze olejem, posypać pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min. Dodatkiem był sos jabłkowy.
Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :)
Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro www.facebook.com/KlubCelebro
:
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2013/08/opatka-pieczona-w-czerwonym-winie.html