Wykonanie
Fascynacja parowarem jeszcze mi nie przeszła a i trochę " tłuszczyku " dobrze byłoby zrzucić, więc dziś będzie kolejny przepis na uparowane potrawy. Jako, że jestem zdecydowanym mięsożercą, to do dzis iejszych eksperymentów został wykorzystany
kurczakSkładniki4 podudzia z
kurczaka1/2 łyżki
skórki pomarańczowej do dekoracjiMarynata1/2 szklanki
sosu sojowego1 łyżeczka startego świeżego
imbiru2 łyżki stołowe
octu jabłkowego2 łyżki stołowa płynnego
miodu1 mała puszka (70 g)
koncentratu pomidorowego1 duży ząbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę)1 łyżka
skórki pomarańczowej do marynatyWymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Marynata powinna być dość gęsta, tak, żeby nie spływała z
kurczaka.
Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale ja zostawiam zazwyczaj
mięso na co najmniej 12 godzin.Włożyć do parowaru na tacce do sosu.Parować około 40 - 45 minut.Podawać z warzywami lub
ziemniakami polanymi sosem, który powstanie z marynaty i
mięsa.Przed podaniem udekorować
skórką pomarańczową.