ßßß Cookit - przepis na Produkty kuchni japońskiej z Kuchnie Świata

Produkty kuchni japońskiej z Kuchnie Świata

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kuchnia japońska - jakże egzotyczna. W naszym menu póki co znalazło sie jedynie sushi, ale myślę że to tylko kwestia czasy jak sięgnę głębiej.
Jemy je od stosunkowo niedawna, bo zaledwie od kilku lat i raczej z reguły sięgamy po najbardziej klasyczne: sushi - maki, przygotowywane za to w wielu wersjach smakowych: warzywne, z rybą, z avocado czy paluszkami surimi. Powolutku małymi kroczkami zaczynają się przekonywać do niego także moje dzieci. Na blogu pisałam już o sushi i o podstawach w jego przygotowaniu (klik).
Każdy ma swoje ulubione smaki po które sięga chętnie i swoje ulubione produkty.
Sos sojowy Kikkoman
Mój ulubiony. Naturalnie warzony według tradycyjnej receptury z czterech składników: soi, pszenicy, wody i soli, bez dodatku syntetycznych aromatów i barwników. Towarzyszy mi w kuchni od dawna. Idealny nie tylko do sushi, ale także jako składnik wielu marynat do mięs. Karczek na grilla (klik) z użyciem tego sosu wychodzi idealny. Ten sos ma smak i nie jest to tylko sól i zabarwiona woda jak w przypadku innych.
Imbir różowy marynowany Sushi Gari w zalewie słodko - octowej.
Idealny do przegryzania pomiędzy kęsami sushi w celu oczyszczenia kubków smakowych. Imbir różowy barwiony w naturalny sposób jest z reguły słodszy od tradycyjnego białego. Dla mnie idealny i bardzo przeze mnie lubiany.
Zaprawa do ryżu Seasoned Vinegar for sushi
Szczerze mówiąc mnie nie zachwyciła. Osobiście wolę samodzielnie przygotowaną zaprawę na bazie octu ryżowego, soli i cukru, ale jeśli ktoś nie chce się bawić w dodatkowe przygotowywanie zaprawy to takie rozwiązanie powinno go zadowolić. Ponadto zaprawa może stanowić bazę do sosów sałatkowych. Wystarczy dodać oliwę i dressing gotowy
Makaron bezglutenowy Schar
Kształt klasyczne świderki - to produkt którego byłam szczególnie ciekawa. Idealny dla osób będących na diecie bezglutenowej
Makaron po ugotowaniu zachowuje idealny kształt, jest sprężysty i nie rozpada się podczas gotowania. W smaku identyczny z makaronem tradycyjnym. U mnie idealnie sprawdził się w towarzystwie słodkiej śmietanki, cukru i borówek.
Po te jak i inne produkty zapraszam na stronę:
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/04/produkty-kuchni-japonskiej-z-kuchnie.html