Wykonanie
Kuchnia japońska - jakże egzotyczna. W naszym menu
póki co znalazło sie jedynie sushi, ale myślę że to tylko kwestia czasy jak sięgnę głębiej.Jemy je od stosunkowo niedawna, bo zaledwie od kilku lat i raczej z reguły sięgamy po najbardziej klasyczne: sushi -
maki, przygotowywane za to w wielu wersjach
smakowych: warzywne, z
rybą, z
avocado czy paluszkami surimi. Powolutku małymi kroczkami zaczynają się przekonywać do niego także moje dzieci. Na blogu
pisałam już o sushi i o podstawach w jego przygotowaniu (klik).Każdy ma swoje ulubione smaki po które sięga chętnie i swoje ulubione produkty.
Sos sojowy KikkomanMój ulubiony. Naturalnie warzony według tradycyjnej receptury z czterech składników: soi, pszenicy,
wody i
soli, bez dodatku syntetycznych aromatów i barwników. Towarzyszy mi w kuchni od dawna. Idealny nie tylko do sushi, ale także jako składnik wielu marynat do
mięs. Karczek na grilla (klik) z użyciem tego sosu wychodzi idealny. Ten sos ma smak i nie jest to tylko
sól i zabarwiona
woda jak w przypadku innych.
Imbir różowy marynowany Sushi Gari w zalewie słodko - octowej.Idealny do przegryzania pomiędzy kęsami sushi w celu oczyszczenia kubków
smakowych.
Imbir różowy barwiony w naturalny sposób jest z reguły słodszy od tradycyjnego białego. Dla mnie idealny i bardzo przeze mnie lubiany.Zaprawa do
ryżu Seasoned Vinegar for sushiSzczerze mówiąc mnie nie zachwyciła. Osobiście wolę samodzielnie przygotowaną zaprawę na bazie
octu ryżowego,
soli i
cukru, ale jeśli ktoś nie chce się bawić w dodatkowe przygotowywanie zaprawy to takie rozwiązanie powinno go zadowolić. Ponadto zaprawa może stanowić bazę do
sosów sałatkowych. Wystarczy dodać
oliwę i dressing gotowy
Makaron bezglutenowy
ScharKształt klasyczne świderki - to produkt którego byłam szczególnie ciekawa. Idealny dla osób będących na diecie bezglutenowej
Makaron po ugotowaniu zachowuje idealny kształt, jest sprężysty i nie rozpada się podczas gotowania. W smaku identyczny z
makaronem tradycyjnym. U mnie idealnie sprawdził się w towarzystwie słodkiej
śmietanki,
cukru i
borówek.
Po te jak i inne produkty zapraszam na stronę: