Wykonanie
Teraz pyszny obiadek dla tych, którzy wolą
mięsko:) Pyszna , lekka zupka, która fantastycznie syci w takie upały jak dziś:) Przepis ten to zmodyfikowana wersja przepisu Nigelli Lawson z książki :" Kuchnia" Oryginalny przepis to Wietnamska Makaronowa zupa z
wieprzowiną,.- 4 kotlety ze
schabu- 1 mała główka
młodej kapusty- 200g
makaronu Chou Pei- 2
marchewki małe- 2 łyżki
oliwy- 2 ząbki
czosnku- kawałek świeżego
imbiru- 2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku- 2 łyżki
sosu sojowego- 2 l. rosołu- 2 łyżeczki
soku z cytryny- 90 g kiełek
fasoli mungSchab myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Zalewamy go
sokiem z cytryny, dodajemy
sos sojowy,
paprykę w proszku. mieszamy i odstawiamy na 15min do lodówki.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Marchew obieramy i ścieramy.
Kapustę myjemy i szatkujemy.
Oliwę rozgrzewamy na patelni , dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę
czosnek , i starty
imbir. Mieszamy z minutę na patelni , po czym dodajemy
mięso wraz z marynatą. Obsmażamy do złotego koloru
mięsa.
Kapustę z
marchewką zalewamy rosołem i gotujemy. Kiedy
mięso będzie miało złoty kolorek wlewamy całą zawartość do garnka z
kapustą , dokładamy
kiełki fasoli. Wszystko razem gotujemy do miękkości
kapusty i
mięsa. Podajemy z
makaronem.
Przepis dodaję do akcji :