Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
ser feta 40 dekagramów
cebula 1 sztuk
oliwa 5 łyżek stołowych
sok z cytryny 1/2 sztuk
czosnek 2 ząbki
bazylia 1 łyżek stołowych
tymianek 1 łyżek stołowych
rozmaryn 1 łyżek stołowychsuszone
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
oliwa według uznaniaWykonanie:
Fetę dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę o
boku około 2 cm, włożyć do salaterki.
Oliwę wymieszać z
sokiem z cytryny, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach
cebulą, obranym i zmiażdżonym
czosnkiem, świeżymi posiekanymi
ziołami oraz
pieprzem. Przygotowaną marynatą zalać kostki
fety, delikatnie wymieszać (by się nie rozpadły). Przykryć, odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie kilka
razy obrócić
ser, by równomiernie byt nasączony marynatą.Kostki
fety wyjąć z zalewy, osaczyć. Na patelni rozgrzać
oliwę, wsypać suszone
zioła prowansalskie, włożyć kostki fet) i smażyć 5-6 minut (aż się zrumienią ze wszystkich stron). Usmażoną
fetę osaczyć na bi bule kuchennej z nadmiaru
oliw) ułożyć na talerzu. Podawać na gorąco lub na zimno.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: