ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegoser feta 40 dekagramówcebula 1 sztukoliwa 5 łyżek stołowychsok z cytryny 1/2 sztukczosnek 2 ząbkibazylia 1 łyżek stołowychtymianek 1 łyżek stołowychrozmaryn 1 łyżek stołowychsuszone zioła prowansalskie 1 łyżek deserowychpieprz według uznaniaoliwa według uznaniaWykonanie:Fetę dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę o boku około 2 cm, włożyć do salaterki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulą, obranym i zmiażdżonym czosnkiem, świeżymi posiekanymi ziołami oraz pieprzem. Przygotowaną marynatą zalać kostki fety, delikatnie wymieszać (by się nie rozpadły). Przykryć, odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie kilka razy obrócić ser, by równomiernie byt nasączony marynatą.Kostki fety wyjąć z zalewy, osaczyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać suszone zioła prowansalskie, włożyć kostki fet) i smażyć 5-6 minut (aż się zrumienią ze wszystkich stron). Usmażoną fetę osaczyć na bi bule kuchennej z nadmiaru oliw) ułożyć na talerzu. Podawać na gorąco lub na zimno.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: