ßßß Cookit - przepis na Feta smażona z ziołami

Feta smażona z ziołami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
ser feta 40 dekagramów
cebula 1 sztuk
oliwa 5 łyżek stołowych
sok z cytryny 1/2 sztuk
czosnek 2 ząbki
bazylia 1 łyżek stołowych
tymianek 1 łyżek stołowych
rozmaryn 1 łyżek stołowych
suszone zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
oliwa według uznania
Wykonanie:
Fetę dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę o boku około 2 cm, włożyć do salaterki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulą, obranym i zmiażdżonym czosnkiem, świeżymi posiekanymi ziołami oraz pieprzem. Przygotowaną marynatą zalać kostki fety, delikatnie wymieszać (by się nie rozpadły). Przykryć, odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie kilka razy obrócić ser, by równomiernie byt nasączony marynatą.
Kostki fety wyjąć z zalewy, osaczyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać suszone zioła prowansalskie, włożyć kostki fet) i smażyć 5-6 minut (aż się zrumienią ze wszystkich stron). Usmażoną fetę osaczyć na bi bule kuchennej z nadmiaru oliw) ułożyć na talerzu. Podawać na gorąco lub na zimno.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6490/Feta-smazona-z-ziolami