ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki majerankowe (zapiekane)

Ziemniaki majerankowe (zapiekane)

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Jest to niezwykle prosty i tani sposób urozmaicenia sobie życia "przed pierwszym".
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniak 50 dekagramów
jajko 5 sztuk
śmietana kwaśna 1 szklanek
ser żółty starty 6 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
majeranek według uznania
Wykonanie:
Ziemniaki wkładam do sitka i zanurzam na minutę w gotującej się wodzie. Odsączam, przekładam do rondla. Śmietanę doprawiam solą, pieprzem i majerankiem, zagotowuję i zalewam ziemniaki. Ustawim na małym ogniu, na 25 minut (trzeba kilka razy lekko wstrząsnąć). Rozbełtane jaja mieszam dokładnie z serem, zalewam ziemniaki uduszone w śmietanie, zapiekam w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Podaję w tym samym naczyniu, posypane obficie natką pietruszki, z kiszonymi ogórkami.
Uwagi:
Potrawę można wzbogacić, dodając do ziemniaków trochę podsmażonych z cebulą grzybów - np. pieczarek.
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3071/Ziemniaki-majerankowe-(zapiekane)