Wykonanie
Na 4 porcje potrzeba:

1,2-1,5 kg
ziemniaków500 g
mięsa mielonego300 g
pieczarek400 ml
śmietany 18 %2
jajkasól,
pieprzmajeranek i
oreganoprzyprawa do ziemniakówtarty
ser żółty
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w dośc grube plastry i podgotowałam ok. 10 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie przesmażyłam na patelni
mięso mielone, a
potem obrane i pokrojone w plasterki
pieczarki.
Mięso i
pieczarki oprószyłam
solą i
pieprzem przed wrzuceniem na patelnię.Naczynie żaroodporne wysmarowałam
masłem, ułożyłam na spodzie pierwszą warstwę
ziemniaków, które oprószyłam
przyprawą. Następnie wyłożyłam
połowę mięsa, a na nie jedną warstwę
pieczarek. Kolejną częśc
ziemniaków również oprószyłam
przyprawą, następnie ułożyłam ponownie
mięso oraz
pieczarki.
Śmietanę wymieszałam z
jajkami, doprawiłam
solą,
pieprzem,
majerankiem i
oregano. Polałam zapiekankę, a na wierzch posypałam tarty
ser. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez pół godziny.Smacznego!