ßßß
1,2-1,5 kg ziemniaków500 g mięsa mielonego300 g pieczarek400 ml śmietany 18 %2 jajkasól, pieprzmajeranek i oreganoprzyprawa do ziemniakówtarty ser żółty
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w dośc grube plastry i podgotowałam ok. 10 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie przesmażyłam na patelni mięso mielone, a potem obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Mięso i pieczarki oprószyłam solą i pieprzem przed wrzuceniem na patelnię.Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, ułożyłam na spodzie pierwszą warstwę ziemniaków, które oprószyłam przyprawą. Następnie wyłożyłam połowę mięsa, a na nie jedną warstwę pieczarek. Kolejną częśc ziemniaków również oprószyłam przyprawą, następnie ułożyłam ponownie mięso oraz pieczarki.
Śmietanę wymieszałam z jajkami, doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Polałam zapiekankę, a na wierzch posypałam tarty ser. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez pół godziny.Smacznego!